Bloggtema: Styrgrupp

Kristina Wicksell

Vi fortsätter presentationen av Agenda: Jämlikhets styrgrupp. Näst på tur är Kristina Wicksell!

Kristina Wicksell

1.    Vem är du och vad är du engagerad i idag?

Jag heter Kristina Wicksell och är föreläsare och utbildningssamordnare på jämlikhetsstiftelsen Make Equal. Utöver jobbet är jag också ideellt engagerad i Jämställd festival, Fatta och Hudik mot rasism.

 

2.    Vad fick dig att engagera dig för en mer jämlik värld?

Mitt samhällsintresse har jag fått hemifrån. Ett av mina starkaste minnen från barndomen är alla diskussioner vid middagsbordet, och hela min familj brinner på olika sätt för jämlikhet. Trots att det kanske är lite klyschigt har jag alltid påmint mig själv om Martin Luther Kings ord "Problemet är inte i första hand de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad."och försökt leva mitt liv utifrån det. Att aldrig aldrig vara tyst när jag ser orättvisor.

 

3.    Har du haft en förebild och varför?

Många olika, beroende på var i livet jag varit. Min mormor som var självständig och trodde på sig själv i ett samhälle där det inte var en självklarhet. Ola Salo som visade mitt 13-åriga jag att män inte nödvändigtvis behövde vara maskulina och macho. Rossana Dinamarca som gång på gång står upp mot den normalisering som pågår av Sverigedemokraterna och deras politik. Kajsa Ekis Ekman och Nina Björk som båda på ett självklart sätt ifrågasätter vårt sätt att forma ett samhälle. Och förutom alla de självklara i historien – Rosa Parks, Katarina Taikon, Nelson Mandela, Raol Wallenberg osv – så är det mest inspirerande alla de personer som varje dag ägnar sina liv åt jämlikhetskampen världen över, utan att någonsin få någon uppmärksamhet för det.

 

4.    Vad är ditt bästa tips till personer som vill engagera sig?

Jag tror att ett vanligt fel många gör är att underskatta sig själva. "Inte ska väl jag...". Vi tenderar att höja framstående aktivister till skyarna och tro att de är unika eller speciella men oftast handlar det bara om att våga göra. Att gå på ett möte i någon organisation, höra av sig till några som arrangerar något och fråga om man kan hjälpa till eller anmäla sig till en volontärsutbildning. Börja i det lilla. Att skicka uppmuntrande ord till någon på Facebook kan också vara en start på något!

 

5.    Varför tror du Agenda: Jämlikhet behövs? 

Vi är faktiskt väldigt många som arbetar för en jämlik värld. Ofta tror jag att vi skulle tjäna på att samarbeta mer och på att ta tillvara på varandras styrkor. Att inte se varandra som konkurrenter utan medkämpar. Att det då finns organisationer eller plattformar som samlar allt engagemang och gör det lättillgängligt är jätteviktigt!

 

Behrang Miri

Behrang Miri

 

1. Vem är du och vad är du engagerad i idag?
Mitt namn är Behrang Miri och jag är musiker, programledare, pedagog och debattör. För tillfället arbetar jag som nationell samordnare för social mobilisering på ABF och har även programeldar uppdrag på SVT. Mitt engagemang bottnar i de frågor som rör postkoloniala och intersektionella perspektiv, gräsrotsorganisering, normkritik, alternativ folkbildning och pedagogik samt vikten av rörelse tänk etc. Som muslim i Sverige och i väst blir du konstant utpekad, demoniserad, stereotypiserad, förtryckt och diskriminerad. Därför ligger kampen mot islamofobi när mig. Men för mig är det lika viktigt att vara solidarisk jämte mot alla afro/afrikansvenska syskon som drabbas av afrofobi, alla romska syskon som drabbas av antiziganism, alla judiska syskon som drabbas an antisemitism, alla samiska syskon vars land fortfarande kolonialiseras av Sverige, alla kvinnor och transpersoner som systematiskt diskrimineras och förtrycks, alla HBTQ-syskon som drabbas av homofobi, transfobi, queerfobi, alla inom funkis-rörelelsen som drabbas av funkofobi, alla förortsbor som strukturellt diskrimineras, alla glesbygdsbor som drabbas av klassförakt etc. I strävan för ett mer demokratisk samhälle behöver vi förstå varför så många grupper inte känner sig inkluderade idag.

2. Vad fick dig att engagera dig för en mer jämlik värld?
Det handlar om rättvisa och solidaritet. Det handlar om jämlikhet och jämställdhet. Det handlar om resursfördelning och att skapa ett samhälle där alla oavsett vem dom är ska kunna förverkliga sina drömmar. För att nå det utopiska samhället behöver vi synliggöra de trösklar, strukturer, normer och tankemönster som idag utesluter så många från att kunna fullt ut påverka det samhälle de lever i. Det räcker inte att vi bara säger ”alla är lika värda” och tro att det på automatik räcker att en tänker så för att saker och ting ska vara bra. Vi behöver förstå varför vi alla inte har samma förutsättningar idag till att leva bortom förtryck och diskriminering. Vi behöver driva folkbildning och opinion för att få till politiska incitament som säkerställer många minoritetsgrupper och normbryttande gruppers rättigheter i Sverige och resten av världen idag. Det är därför jag engagera mig för en mer jämlik värld. Men det är vi som kollektiv som tillsammans kan skapa förändringen. Att normalisera samtidens Sverige är av stor vikt för att så få som möjligt ska känna självhat och mindrevärdeskomplex.


3. Har du haft en förebild och varför?
Jag har haft många förebilder i mitt liv. Under många tidpunkter i mitt liv har förebilder varierat. Som liten kanske det var en fotbollsspelare eller en lärare. Men mina förebilder är de som vårt samhälle inte alltid ser som kompetensbärande personer. Det kan vara allt ifrån Taxichaufförerna i Malmö som har mer kunskap att ge än alla Wikipedia källor tillsammans. Det kan vara alla fritidsledare och ungdomsledare som ger så mycket till alla barn och unga. Det kan vara sjukvårdspersonalen som sliter för att ge oss det bästa vården. Det kan vara min familj, mina vänner, dina vänner, folk man träffar på gatan.

Men givetvis har jag även personliga inspirationskällor. Även om jag inte gillar ikonisering så finns det självklart personer som har inspirerat mig, både musikaliskt men även engagemang mässigt. Jag tänker på Muhamed Ali. Jag tänker på Feirouz. Jag tänker på Malcolm X, Katarina Taikon, Martin Luther King Jr, Ibn Rushd, Ibn Sina, Zumbi das Palmeiras, Freire, Nina Simone, Parvin, Rumi med flera. Även min tro är en stor inspirationskälla för mig.


4. Vad är ditt bästa tips till personer som vill engagera sig?
Utgå från de frågor som du själv brinner för. Var solidarisk till de rörelser och personer som driver frågor som inte direkt drabbar dig som individ. Se aldrig något engagemang som mindre värd. Gör det bästa från dina förutsättningar. Var aldrig rädd för att kontakta nya personer och organisationer. Dela gärna med dig av dina egna kunskaper och nätverk. Se människor som kunskapskällor. Stötta och backa upp när du kan. Och framförallt ta hand om din hälsa. Många aktivister gör ett fantastiskt jobb. Men många går in i väggen med för att kampen ofta är tuff. Se till att ta hand om dig och dina medmänniskor. Våra kroppar är som heliga tempel. Vi behöver våra om oss själva och varandra. I ärlighetens namn så är jag sämst på att ta hand om min egen hälsa. Så det är oftast lättare att ge tips till andra än att själv utgå från det tyvärr.


5. Varför tror du Agenda: Jämlikhet behövs?
Jag tror på en plattform där vi kan dela med oss av olika initiativ och se hur många organisationer, föreningar, personer, nätverk och initiativ det finns som jobbar med MR och Jämlikhetsfrågor. Jag tror att Agenda: Jämlikhet kan skapa synergieffekter och samverkansprocesser mellan olika rörelser som gör ett sjukt bra jobb. Att vi kan backa upp varandra, stötta varandra och ge tips till varandra. Jag vet att det låter klyschigt, men tillsammans är vi starkare.

 

Sida 1 av 2

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan