Mensbildning, mensinformation, mensmakt

Logga MENSEN

Idag skriver Josefin Persdotter, ordförande i MENSEN - forum för menstruation. MENSEN strävar efter att få bort tabun kring mens genom att sprida kunskap om mens och tillämpa ett queerperspektiv, eftersom menstruation inte behöver ha något med könsidentitet att göra; inte alla som har mens definierar sig som kvinnor, och att inte heller alla som definierar sig som kvinnor har mens. Läs och låt dig inspireras.

Efter många år av mensaktivism i ensamhet bestämde jag mig för att det var dags att starta en organisation. Något som håller över tid. Som kändes seriöst. När jag träffade Rebecka Hallencreutz 2014 kunde dehär idéerna bli verklighet. Sedan dess har MENSEN samlat folk som vill förändra mensnormer; som jobbar för att bredda livsutrymmet för vad det är att vara i en kropp som förväntas mensa, har mensat, kommer mensa eller nu mensar. 

Vi mensbildar, mensinformerar, och försöker rucka på okunskaper och förgivvettaganden om mens. Ni kan läsa mer om oss på vår webb och i vårt manifest. Just nu håller vi allra mest på med menstruell folkbildning. Dels i social media och dels genom studiecirklar som vi gör i samarbete med Studiefrämjadet. Kolla in vårt instakonto för en massa bra menskunskap, t.ex. en infokampanj vi körde under maj månad (som ju är menstrual awareness month). Våra mensbildande studiecirklar är nu inne på sin andra runda. Vi körde tre stycken i vintras (en i Stockholm, en i Göteborg, och en på distans) och har en som pågår nu i Stockholm. 

Till hösten hoppas vi kunna rulla ut den mensröda bildningsmattan en tredje gång och denna gång utöka så att det blir cirklar i Örebro och Malmö. Om du känner för att vara med i någon av cirklarna, eller kanske till och med leda en egen: hör av dig till oss på mensbildning@gmail.com! Trots alla år som mensare och mensaktivist lärde jag mig oerhört mycket på cirkeln jag joinade i vintras. Och det gör en så ofantlig skillnad. Menskunskap är, på alla sätt och vis, mensmakt.

Mensiga hälsningar,

Josefin Persdotter, ordförande i MENSEN – forum för menstruation

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan