Liinu Diaz Rämö

 
 

Liinu

 
1.    Vem är du och vad är du engagerad i idag?
Jag heter Liinu Diaz Rämö, är 30 år och är en rättighetsidkare med en stark passion för utveckling, jämställdhet och samhällsförändring! Idag arbetar jag som projektledare för Flickaplattformen, ett samarbetsprojekt mellan Hungerprojektet och Make Equal för ökad jämställdhet och flickors rättigheter. Jag är också engagerad i Individuell Människohjälp, bland annat som sammankallande för den nationella valberedningen. Jag är även utbildare för Make Equal.

2.    Vad fick dig att engagera dig för en mer jämlik värld?
Jag växte upp i Chile, som var ett extremt ojämlikt och polariserat samhälle. Det var också ett land som då (i början på 90-talet) inte ens hade börjat återhämta sig från såren diktaturen orsakat. Det var tydligt överallt, ingen vågade prata om vad som hade hänt. Det påverkade mig väldigt starkt, och jag fick större förståelse för vad år av förtryck kan göra med människor. Jag tror att mitt intresse för rättighetsfrågor och samhällsförändringar startade här.
 
3.    Har du haft en förebild och varför?
Mina föräldrar har betytt väldigt mycket för mitt engagemang. I min familj har vi alltid pratat om orättvisor, ojämlikhet, rasism, sexism. Dels eftersom vi alltid varit normbrytande vilket land vi än befunnit oss i, dels eftersom både den finska och chilenska sidan av släkten har erfarenhet av flykt och utsatthet.
 
4.    Vad är ditt bästa tips till personer som vill engagera sig?
Bara gör det! Jag tror många, inklusive mig själv, sätter upp hinder för sig själva. Tänk t.ex. inte på att det tar tid att engagera sig, eller att du måste binda upp dig för alltid, utan se på allt det positiva du får ut utav det, allt ett engagemang ger tillbaka till dig. Om du inte vet vilken "sakfråga" du brinner mest för, testa olika "sakfrågor" och sätt att engagera dig! Då kommer du definitivt att hitta ett sammanhang som du kommer att trivas i, samtidigt som du bidrar till en mer jämlik värld.

5.    Varför tror du Agenda: Jämlikhet behövs?
I den tid vi befinner oss nu behövs engagemang och organisering mer än någonsin. Ska vi kunna vända på den mörka utveckling som sker just nu, med de högerextrema vindarna som blåser i Sverige, Europa och USA behöver vi kraftsamla, stötta och peppa varandra. Agenda: Jämlikhet möjliggör och tillgängliggör forum för detta, så att alla kan hitta sätt att kanalisera sitt engagemang och samtidigt träffa andra jämlikhetsvänner att få energi och kraft från.
comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan