Internationella Kvinnostrejken

Årets åttonde mars, internationella kvinnodagen, blir större och mer samordnad än någonsin. Den feministiska aktionsgruppen för internationell kvinnostrejk skriver om den globala rörelsen och bjuder in kvinnor att strejka världen över.  

kvinnostrejk

Årets åttonde mars, internationella kvinnodagen, blir större och mer samordnad än någonsin. 

Det sker en påtaglig kvinnoradikalisering över hela världen, och demonstrationerna kommer att bli massiva men inte bara det. För första gången någonsin äger en internationell kvinnostrejk rum, i minst 40 länder kommer kvinnor att strejka. För många av oss i den svenska delen startade det hela genom solidariteten. I höstas under oktober månad var det protester utanför tre ambassader i Stockholm. Först den irländska, då vi stödjer våra irländska systrar i kampen för aborträtt. Sen var det utanför den polska under black Monday. Denna dag strejkade uppåt 200 000 kvinnor i Polen mot regeringens försök att totalförbjuda abort. Något senare strejkade en miljon kvinnor i Argentina mot det dödliga våldet mot kvinnor. Precis som rörelserna i dessa länder fann varandra och gemensamt började jobba för en internationell kvinnostrejk den 8 mars så knöts även band mellan oss som protesterat i Stockholm.

Men det hade nog inte blivit något om det inte var för att en av initiativtagarna var i Argentina i december och deltog på Ni Una Menos-rörelsens möten och sedan kom tillbaka hit började bjuda in till planeringsmöten för den svenska delen av strejken. På första mötet var det tre, på andra åtta och på tredje 17. I Argentina har rörelsen växt så mycket att den omfattar 200 olika organisationer. Alla fem fackfederationerna stödjer strejken och kommer ha enormt stora demonstrationer till stöd dagarna innan. I Polen kommer det bli strejk på minst 100 orter. I Murcia i Spanien har LO varslat på strejk för alla män och kvinnor och elevfacket kommer att ha strejk i en timme.

Donald Trump har givit sexismen ett ansikte och möttes direkt vid installationen av Womens Marchs historiskt stora demonstration. Nu kallar även Womens March på strejk den åttonde mars. De internationella frågorna påverkar mycket stämningsläget i Sverige. Många har blivit chockade av Donald Trumps valseger och insett att de själva måste bli aktiva och göra något, högerpopulismen och konservatismen kan vinna fotfäste även här. Så en del av oss kommer från de demonstrationerna mot Trump som har varit i Stockholm. En annan viktig källa till solidaritet är försvaret av flyktingar. Den 15 och 16 februari strejkade 1500 elever på fyra olika gymnasieskolor i Stockholm mot utvisningshotet mot en gymnasieelev. Nu har en del av dessa kämpar bestämt sig för att gå vidare och delta i den internationella kvinnostrejken.

Om Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen så säger det mycket om behovet av kamp mot patriarkatet. Den ständiga krisen inom vården, trots att ekonomin går så bra. Det sexuella våldet där ca 17 kvinnor dödas varje år. Hur våra kroppar sexualiseras och görs till varor. Kapitalismens mekanismer leder till skenande klassklyftor där allt fler kvinnor med bakgrund i andra länder förvisas till torftig fattigdom vid ålderns höst.

En del av de som strejkar har hjälp av att fackföreningen SAC har varslat sina kvinnliga medlemmar i privata sektorn om strejk. För andra kan det vara svårt att få med sig hela arbetsplatsen på arbetsnedläggelse. Vi kommer att göra på lite olika sätt. Det kommer t ex vara fackmöten som är förlagda till denna dag. Det kommer vara symboliska ljusmanifestationer för kvinnorna som saknas oss. Det kommer vara föreläsningar på temat. Det kommer vara plakatverkstäder, flybladsutdelningar och mycket mer. Det viktiga är att dokumentera allt som sker och lägga upp det på facebook-eventet Internationell kvinnostrejk 8 mars.

Med denna strejk utvidgas strejkbegreppet, det är inte bara på arbetsplatserna. Kvinnor bryter den patriarkala ordningen och bestämmer själva vad vi gör med våra kroppar denna dag. En del av strejken kommer att äga rum i det offentliga rummet, den mest centrala platsen - Sergels torg.
Vi är glada och förväntansfyllda, årets åttonde mars kommer inte bli slutet utan början på en rörelse. Början på nätverk, internationell samordning och diskussioner. På varje liten plats vi agerar innebär det att någon ny person berörs, påverkas och förhoppningsvis kommer med. Några av oss är gamla rävar som möts av nya kampmetoder, andra av oss är nya och får för första gången uppleva styrkan i organisering. En sak är säker. Kvinnokampen har kommit för att stanna.

kvinnostrejken


Avslutningsvis några ord ur vårt manifest:

  • Vi strejkar mot den liberala ordningen som har suddat ut våra förmödrarnas kampminne och berövat vår existens från att vara politiska och sociala varelser.
  • Vi är del av en global feministisk rörelse och strejken banar väg för en framtid bortom förtryck och exploatering.
  • Vi organiserar oss genom en global kvinnostrejk för att tillsammans visa att vi har fått nog.
  • Till medsystrar världen över: Er kamp är vår kamp och våran kamp är eran! Den 8:onde mars 2017 strejkar vi i förändringens, feminismens och framtidens namn. Vi strejkar tillsammans i ett systerskap utan gränser 

Av: Feministisk aktionsgrupp för internationell kvinnostrejk 8 mars – Sverige

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan