7 saker du kan göra för ett mer jämlikt 2017

Nora, en av Agenda: Jämlikhets grundare, delar med sig av sina 7 bästa tips för den som vill börja engagera sig för jämlikhet 2017.

Minns du för några veckor sedan när du med bubbel i hand skålade för att göra 2017 till ett bättre år, kysste någon random person och dansade natten lång? Yep, den kvällen. Varför inte också göra 2017 till året du började engagera dig för jämlikhet?!

För de allra flesta är det ingen nyhet att vi lever i ett samhälle där människors möjligheter i livet påverkas av saker som vilken stadsdel vi föds i, vilket kön vi tillskrivs, vår hudfärg, ålder och hur våra kroppar ser ut och fungerar. Det finns många som genom historien, och idag, arbetar för ett jämlikt samhälle som är fritt från våld, förtryck och diskriminering. Vi startade Agenda: Jämlikhet för att samla det engagemang som finns och göra det enklare för fler att engagera sig.

Sen finns det också många som bryr sig om jämlikhetsfrågor, som skulle vilja engagera sig för jämlikhet, men som ännu inte tagit steget. Så här kommer en lista på mina 7 bästa tips för att hjälpa dig att göra 2017 till året du gick från ord till handling! 

1. Var inte för orolig för att välja

Blir du paralyserad för det är ju så mycket ojämlikhet överallt och så många frågor som är så himla viktiga? SNAP OUT OF IT och bara välj något! Det behöver inte vara en så stor grej. Det säger inte något om dig som människa bara för att du väljer det ena men inte det andra. Det är okej att testa på, du kan alltid ändra dig sen. Se så! Det är lika bra att sätta igång  - det är mycket som behöver göras!  

2. Gör engagemanget till en vana


Det är alltid svårt att göra tid för något nytt i vardagen, oavsett om det handlar om att gå till gymmet, använda tandtråd eller engagera sig ideellt. För att ditt jämlikhetsengagemang ska bli en vana du upprätthåller 2017, är ett trick att integrera det i din vardagsrutin. Kanske svänga förbi föreningslokalen när du släppt av ungarna på fotbollsträningen eller uppdatera din organisations sociala medier efter torsdagsföreläsningen. Genom att göra engagemanget till en vana behöver du inte aktivt ta ställning varje gång. Du slipper fråga dig: hinner jag? Orkar jag? Det går mer på automatik. Känns det ändå omöjligt att få tiden att räcka till? Kom ihåg att även Beyonce bara har 24 timmar per dygn. ;)
 

3. Gör det tillsammansEn sak som många av oss gärna vill ha mer av är tid att spendera tillsammans med vänner och familj. Varför inte passa på att börja engagera er i något tillsammans?! Det kan kännas lite mindre nervöst att testa något nytt i sällskap med någon du känner. Och om ni fortsätter att göra det ihop blir det återkommande quality time att spendera med din favvoperson. Så bjud med dig farsan, polaren eller din gamla jobbarkompis och gör det tillsammans!
 

4. Bidra med något du kan

 

För vissa kan det känns motiverande att kunna bidra med något som man är bra på. Fundera på vilka skillz du har. Kanske har du något från yrkeslivet/studier/fritidsintressen som kan vara till nytta i arbetet för jämlikhet? Det finns alltid behov av folk som kan ta fram informationsmaterial, skriva fyndiga bildtexter, utveckla hemsidor eller ha hand om budget och bokföring. Kanske är du flerspråkig och kan översätta information? Eller så är du en fena på att baka och kan bjuda på något smaskigt till mötet? Alla kan vi nått!  

5. Lär dig något nytt

Ideellt engagemang är också en fantastisk möjlighet att lära sig något nytt. Vad får du inte möjlighet att göra annars som du skulle vilja lära dig? Vill du bli grym på att skriva texter och göra reportage? Erbjud dig att blogga! Har du ingen koll på lagar och regler som skyddar mot diskriminering? Välj då att fokusera på det. Särskilt för dig som är ung eller studerande är det att möjlighet att få praktisk erfarenhet och kanske något att ha med på CV:t.  

6. Låt dig inspireras


Jag tycker ju SÅKLART att du ska surfa dig in på agendajamlikhet.se och låta dig inspireras. I Göteborg, Stockholm och Malmö finns ett smörgåsbord av organisationer, grupper, nätverk (totalt 275 st!) som alla gör ett fantastiskt arbete för jämlikhet. Det finns nya jämlikhetsevent i Agendan varje vecka. Det är fjärde året jag jobbar med Agenda och jag slutar inte fascineras över hur många det är som gör ett så livsviktigt arbete.
 

7. Dela detta inlägg


Hjälp gärna till att dela detta inlägg med nära och kära. Vi behöver bli många fler! Kanske kan du peppa andra att göra 2017 till året de också gick från ord till handling och började engagera sig för jämlikhet.

BONUS: Men jag är redan engagerad - vad ska jag göra?Gött för dig! Du är en förebild för oss andra! Fortsätt ditt grymma jobb och fokusera på att ta hand om dig själv och andra engagerade i din närhet. Om du bränner ut dig hjälper du ingen - allra minst dig själv! En sak du också kan göra är att bjuda med andra i din omgivning att engagera sig. I 9 fall av 10 tar vi steget att göra något för att någon vi känner bjuder med oss.
 

Nora Oleskog Tryggvason
Grundare, Agenda: Jämlikhet

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan