We run things!

Löparakademin är en ideell organisation som sedan 2009 använder löpning som ett sätt att skapa sammanhang och nå sociala förbättringar. Idag skriver Paloma Labbé, ledare i Löparakademin, om hur hon började engagera sig och varför hon fortsätter. 

Våren 2014 började min vän lägga upp bilder på sitt Instagramkonto från löpträningar hon deltog i. Personerna på bilderna såg genuint glada ut och jag frågade henne vad det var för något hon börjat göra. 

Hon berättade om träningar med ungdomar, glada dagar och starkt fokus. Där och då öppnades dörren in till Löparakademin – en dörr som jag klev igenom och eftersom jag hamnade i ett rum fyllt av kärlek har jag valt att stanna kvar. 

Vad är då Löparakademin?

Jo, det är en ideell förening som använder löpning som verktyg för att utveckla individer och områden runt om i Sverige. Löparakademin arrangerar motionslopp, föreläsningsserien Think Big Lectures och har en ungdomsverksamhet: Tioveckorsprogrammet. Och det är i ungdomsverksamheten som jag varit aktiv som ledare sedan hösten 2014. 

Tioveckorsprogrammet riktar sig till ungdomar i årskurs nio och kombinerar löpträning med workshops om målsättning, allt för att ge ungdomar verktyg för att själva kunna påverka sin hälsa samt arbeta målinriktat. Under tio veckor springer vi tillsammans två gånger i veckan samt har workshops varannan vecka. När våra tio veckor är slut springer vi ett 10km lopp ihop! Under våren 2017 sprang vi Kungsholmen Runt, uppskattat lopp med en stor hejaklack som hjälpte oss in i mål. 

Tioveckorsprogrammen finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Uppsala. 

I Stockholm finns vi i flera områden och varje termin arrangeras en stor gemensam träning då alla områden samlas och tränar ihop, ett väldigt uppskattat och roligt inslag. Vi springer oavsett väder, tränar på att springa lite längre varje vecka och utmana våra kroppar fysiskt. Vi övar på att kämpa och inte ge upp även om kroppen säger att den hellre vill ligga i en mysig soffa. Och när det snöar för fullt så kan det vara svårt även för oss ledare att hålla god min men så fort vi ser ungdomarna som står redo att springa iväg, ja då finns inget annat än att suga åt sig energin och bli fokuserad tillsammans. 

Varför är jag ledare?

Jag minns själv högstadieåren som ledde till gymnasiet. Känslan av förvirring blandat med fokus när det gällde att välja ”rätt” gymnasium. Dagens ungdomar är mer pressade än vad jag var då, de är även mer stressade. Under träningen och i omklädningsrummen berättar de om veckor fyllda med prov, nationella proven i ämne X, Y och Z, inlämningar och rapporter. Vi ledare kan ibland titta på varandra med ögon som säger: HUR orkar de, HUR håller de koll på allt. När vi själva knappt kan få ihop livspusslet. 

Att då få prata om hur man bryter ner sina mål, att prata om framtiden genom att skapa en visionboard som sträcker sig tio år framåt i tiden. Att få se hur de går från att inte tro att de någonsin kommer att kunna klara av att springa 10km till att efter loppet kunna säga: JAG KLARADE DET! 

Eller se glädjen när de klarat av att springa så där fort, eller ännu fortare, som de tänkte att de skulle göra. 

Det är oslagbart. 

Sen lär jag mig personligen mycket av ungdomarna. Det är skillnad på hur någon som går i nian ser på världen och vad som händer i den och på hur jag ser den, märkt av erfarenheter. De kan reagera på saker som jag inte gör eller uppfatta saker på andra sätt. Och det är deras förmåga att hantera saker som gör att jag och min världsbild växer. 

Förutom ungdomarna är det mina ledarkollegor som gjort att jag kommer tillbaka till programmet termin efter termin. Vi är alltid en blandad grupp med olika erfarenheter och kunskaper. Vi lär oss av varandra, vi bidrar med vad vi kan och utvecklas i grupprocessen tillsammans. Jag lär känna människor som jag kanske inte kommit i kontakt med på andra sätt och vad är bättre än att lära känna (och lära sig av) nya människor?

Det är viktigt med ungdomsverksamheter. Det är viktigt att fokusera på den kommande generationen samhällsförändrare. Och detta tycker jag att Löparakademin bidrar till. På ett roligt och utvecklande sätt. Vi hoppas kunna inspirera och vara ett annorlunda och roligt inslag i vardagen. Hos oss är alla välkomna och du jämförs endast med dig själv. Vi strävar efter att utmana ungdomarna, oavsett om de inte är vana vid löpning eller ofta springer intervaller i samband med lagidrott. 

Vad krävs då av dig som vill engagera dig?

Att du har ett intresse av att utveckla (eller komma närmare) dina ledaregenskaper, är villig att lägga några timmar i veckan under tio veckor på att ha roligt, dela med dig av dina erfarenheter och att ha ett öppet sinne – du kommer att lära dig enormt mycket! Du behöver inte vara ett löparproffs, du utvecklas tillsammans med ungdomarna och Löparakademin stöttar dig i form av en ledarutbildning innan programmen kör igång. 

Till hösten kör vi igen – är du intresserad så kan du redan nu kontakta Löparakademin på: info@loparakademin.se

På våra sociala medier hittar du bilder och filmer – du kommer att se varför vi njuter av våra tioveckor oavsett väder ☺

Och blir du sugen på att vara med som ledare i någon av våra städer kan jag garantera dig att du inte kommer att ångra dig. 

Det ska inte vara svårt att engagera dig om du verkligen vill och har du viljan så finns här är en varm och öppen organisation som bara väntar på att få öppna sin dörr för dig!

/ Paloma Labbé, ledare i Löparakademin

 

För mer information om Löparakademin: 

loparakademin.se

www.facebook.com/loparakademin

www.instagram.com/loparakademin

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan