Kristina Wicksell

Vi fortsätter presentationen av Agenda: Jämlikhets styrgrupp. Näst på tur är Kristina Wicksell!

Kristina Wicksell

1.    Vem är du och vad är du engagerad i idag?

Jag heter Kristina Wicksell och är föreläsare och utbildningssamordnare på jämlikhetsstiftelsen Make Equal. Utöver jobbet är jag också ideellt engagerad i Jämställd festival, Fatta och Hudik mot rasism.

 

2.    Vad fick dig att engagera dig för en mer jämlik värld?

Mitt samhällsintresse har jag fått hemifrån. Ett av mina starkaste minnen från barndomen är alla diskussioner vid middagsbordet, och hela min familj brinner på olika sätt för jämlikhet. Trots att det kanske är lite klyschigt har jag alltid påmint mig själv om Martin Luther Kings ord "Problemet är inte i första hand de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad."och försökt leva mitt liv utifrån det. Att aldrig aldrig vara tyst när jag ser orättvisor.

 

3.    Har du haft en förebild och varför?

Många olika, beroende på var i livet jag varit. Min mormor som var självständig och trodde på sig själv i ett samhälle där det inte var en självklarhet. Ola Salo som visade mitt 13-åriga jag att män inte nödvändigtvis behövde vara maskulina och macho. Rossana Dinamarca som gång på gång står upp mot den normalisering som pågår av Sverigedemokraterna och deras politik. Kajsa Ekis Ekman och Nina Björk som båda på ett självklart sätt ifrågasätter vårt sätt att forma ett samhälle. Och förutom alla de självklara i historien – Rosa Parks, Katarina Taikon, Nelson Mandela, Raol Wallenberg osv – så är det mest inspirerande alla de personer som varje dag ägnar sina liv åt jämlikhetskampen världen över, utan att någonsin få någon uppmärksamhet för det.

 

4.    Vad är ditt bästa tips till personer som vill engagera sig?

Jag tror att ett vanligt fel många gör är att underskatta sig själva. "Inte ska väl jag...". Vi tenderar att höja framstående aktivister till skyarna och tro att de är unika eller speciella men oftast handlar det bara om att våga göra. Att gå på ett möte i någon organisation, höra av sig till några som arrangerar något och fråga om man kan hjälpa till eller anmäla sig till en volontärsutbildning. Börja i det lilla. Att skicka uppmuntrande ord till någon på Facebook kan också vara en start på något!

 

5.    Varför tror du Agenda: Jämlikhet behövs? 

Vi är faktiskt väldigt många som arbetar för en jämlik värld. Ofta tror jag att vi skulle tjäna på att samarbeta mer och på att ta tillvara på varandras styrkor. Att inte se varandra som konkurrenter utan medkämpar. Att det då finns organisationer eller plattformar som samlar allt engagemang och gör det lättillgängligt är jätteviktigt!

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan