Bloggtema: Från ord till handling

VILL DU SKRIVA ETT INLÄGG FÖR OSS PÅ AGENDA: JÄMLIKHET?

Vill du blogga hos oss?

Vi på redaktionen för Agenda: Jämlikhet uppmuntrar alla som är intresserade av jämlikhetsfrågor att skapa blogginlägg. Både som privatpersoner eller i egenskap av en organisation eller grupp. Ett blogginlägg kan vara skriven text men också bilder, video, ljud med mera. Du hittar aktuella och kommande bloggteman under fliken Bloggteman. Inlägg och tips på teman skickar du till blogg@stockholm.agendajamlikhet.se

Bloggen är ett forum där man kan ta upp något man vill diskutera, kanske dela med sig av sina tankar och erfarenheter eller berätta om det man gör. Blogg som kommunikationsform innebär en stor frihet!

Blogginlägg kan skilja sig från varandra som natt och dag, både när det kommer till form och till innehåll. Inläggen kan såklart bestå av text men även av bilder, videos, ljudfiler och annat.

Inlägg kan vara politiska, humoristiska, informativa och gripande. De kan skrivas av personer, grupper eller organisationer. Ett inlägg kan vara en berättelse, en topplista, information om något, ett hyllningstal, en replik på ett annat inlägg eller ett inpass i en större samhällsdebatt. Vi uppmuntrar alla som vill blogga att vara kreativa och att inte vara blyga för att testa nya idéer eller format!

Känner du dig osäker? Här kommer några tips:

  • Bilder – Ett inlägg med bilder är nästan alltid mer lockande och lättare att ta till sig. Bilden/bilderna kan egentligen föreställa lite vad som helst och behöver inte ha med innehållet i inlägget att göra. Ta någon som du gillar!
  • Använd ett enkelt språk – Undvik att använda ett invecklat språk och långa meningar. Inlägg blir mer tillgängliga för en större publik ifall de inte innehåller en massa snåriga meningar och svåra begrepp.
  • Hellre korta och många än få och långa – Blogginlägg kan som sagt se ut på olika sätt. De blir mer tillgängliga för läsare ifall de inte är för långa. Om du skriver i Word kan en tumregel vara att om texten är längre än en A4 sida kan det vara en god idé att skära ner. Eller varför inte göra en serie inlägg om du har mycket att säga!
  • Kompromissa inte med budskapet – Även om det finns olika knep för att göra blogginlägg mer tillgängliga och enkla att läsa, betyder det inte att du ska kompromissa med budskapet. Självklart är det viktigaste att du känner att inlägget har substans och att du får sagt det du vill säga!

Vill du blogga får du gärna bolla idéer med oss på redaktionen om du känner dig osäker!

Redaktörerna läser igenom allt som publiceras och har alltid en dialog med den som skapat inlägget om något skulle vara oklart, problematiskt eller svårbegripligt.
 

Hör gärna av dig om du är intresserad av att skriva för oss!

Maila oss på: blogg@stockholm.agendajamlikhet.se

FÖR ALLAS LIKA RÄTTIGHETER: ETT SKIFTE FRÅN HBTQ TILL GSRM?

För länge sedan debatterade jag med en sextonårig kostymklädd pojke, som många år senare skulle komma att bli riksdagsman. På den tiden betraktade samhället samkönade relationer som ogiltiga. Radikala politiker ville införa registrerat partnerskap. Själv var jag en extremist som ville införa könsneutralt äktenskap. Antalsneutralt också, för den delen. Detta var så klart knäppt av mig, alla var ju överens om att samkönade relationer inte är lika mycket värda som olikkönade. Sextonåringen ansåg att det dåvarande systemet var rättvist. Enligt honom skulle alla ha samma rättigheter, och det existerade inte någon diskriminering i lagen: precis som en heterosexuell man får gifta sig med vilken kvinna han vill, så fick även en bög gifta sig med vilken kvinna han ville. 

Enligt de mänskliga rättigheterna har alla människor lika värdighet/värde och rättigheter, oavsett grupptillhörighet. Men som exemplet med sextonåringen visar så måste vi synliggöra utsatta grupper för att rättigheterna ska inkludera även dem. Utifrån en heteronorm kan det framstå som “lika rättigheter” att en bög får fria till vilken kvinna han vill. På samma sätt som det finns en heteronorm i mainstreamsamhället, så finns det en homonorm i kampen för minoriteters rättigheter; en hierarki där Homosexuella står högre än Bisexuella vilka står högre än Transpersoner, vilka i sin tur står högre än övriga delar av Queerspektrat – t.ex. intersexuella, asexuella, sadomasochister, fetischister, polyamorösa, pansexuella osv. På sikt vore det därför bra att fasa ut begreppet HBTQ till förmån för GSRM – där “M” står för Minoriteter och för Mångfald, medan G, S och R står för Genus, Sexuella/Sensuella respektive Romantiska/Relationella. I praktiken betyder HBTQ och GSRM samma sak. Skillnaden är att med GSRM slipper vi den ovan nämnda hierarkin, samtidigt som det blir svårare att definiera bort de minoriteter som inte är just HBT, som att göra “queer” till t.ex. en klädstil istället för ett samlingsnamn på allt som bryter mot godtyckliga normer. I slutändan handlar kampen om hela regnbågsspektrat. Det är en kamp för varje människas rätt till sin egen kropp och till sitt eget känsloliv.

// Xzenu Cronström Beskow

 

Xzenu

Sida 1 av 7

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Stockholm. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, läsa gammalt innehåll, eller följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan